Carolien

Suzet Lingerie

retro of vintage

waar schoonheid begint

corseletten 'step-in' nylonkousen

Suzet
Uw winkelwagentje

vintage versus retro lingerie

We krijgen wel eens vragen over vintage en retro. Niet iedereen weet het verschil en dat leidt soms tot spraak verwarring. Helemaal niet erg, we leggen het graag uit.

Onder vintage versta je oude kleding, schoenen en accessoires, die gemaakt zijn tussen 1920 en de jaren 70 en die karakteristiek zijn voor een bepaalde periode. Op de foto draagt de pop en hoedje en een tasje die beide onder de noemer vintage vallen. Niet nieuw dus, we hebben het ooit 2e hands gekocht, evenals ons leuke model.

Retro artikelen zijn nieuwe artikelen die teruggrijpen op producten en ontwerpen uit het verleden, deze nieuwe artikelen zijn geen kopie van het origineel maar ze zijn geïnspireerd door de ontwerpen uit de vroegere periode het zijn producten van toen die gemaakt zijn met moderne materialen van nu, oftewel het goede van toen en het goede van nu samengevoegd.

vintage en retro

Als voorbeeld daarvan zie je op de foto een nieuwe petticoat. Deze petticoat is gemaakt van organza, organza stof is stevig, maar voelt toch glad aan en geeft de petticoat veel blijvend volume. De petticoat van vroeger moest gesteven worden met stijfsel om volume te geven en daarbij werd vaak gebruik gemaakt van een opblaasband, die later werd vervangen door een hoepel zodat de rok niet in kon zakken en volume behield. Als de gesteven petticoat gewassen was, dan moest deze opnieuw gesteven worden met stijfsel, omdat het anders een slappe rok was . Zo'n gesteven petticoat was stevig en hard, zo hard, dat je nylons stuk konden gaan. Kortom een moderne retro petticoat is stuk makkelijker: minder onderhoud, altijd gebruiks klaar en blijvend mooier.

Nog een voorbeeld, de spectaculaire BH uit de jaren 50 en 60. De cone BH is gemaakt naar authentiek patroon, dat zie je aan de kegel vorm van de cup en de leuke rond gestikte stiksels op de cup. Omdat deze nieuwe BH een beetje elastisch is draagt het comfortabel. Het ademend glanzend satijn geeft een fantastische glamour uitstraling net als vroeger maar het draagt veel prettiger dan een vintage BH.

Overigens noemen we de radio op de foto antiek. De Lentebode, geproduceerd door Philips in de jaren 33 en 34 van de vorige eeuw. Over het algemeen noemen we iets antiek als voorwerpen door mensenhanden gemaakt en ouder dan 100 jaar zijn maar in sommige gevallen is een voorwerp antiek als het 75 jaar oud is. Het is geen scherpe grens, hangt een beetje van het artikel af. Kleding die gemaakt is voor 1920 is erg in trek bij verzamelaars, dat wil zeggen als het klasse en uitstraling heeft, en wordt meestal beschouwd als antiek.

En Suzet, vintage of retro ? Suzet verkoopt uitsluitend retro lingerie en nylons. Ook de jurkjes, rokken en petticoats in onze shop zijn altijd nieuw, retro dus. Vintage lingerie is vaak ontzettend leuk om te zien. Maar het is meestal niet zo erg goed draagbaar. Het elastiek is bijna altijd vergaan. Na 1 keer dragen is er niks meer van over. Niet meer te dragen en het mooie is er dan ook wel af.

de retro nylons en lingerie van Suzet


back to top over ons e-mail privacy policy downloads site map retourneren
blog berichten: Bettie Page een goede jarretel ? retro lingerie badpakjes

Suzet, de speciaal shop in jarretels, nylonkousen en zijde kousen, petticoats en nog veel meer spannende en leuke lingerie. Poldermolen 2 1622 KP Hoorn (N-H) Nederland tel.: 0229-700230.